Fotograaf over Oude Noorden

Elke maand interview ik fotograaf Boudewijn Bollmann over de foto die hij maakt in een Rotterdamse buurt. Deze maand was hij in het Oude Noorden. ‘Ik voel me te gast; een Hollander tussen de Marokkaanse jurken.’

Voor Uitagenda Rotterdam, de rubriek ‘Buurten’. Je leest het interview hieronder.

Eerder was Boudewijn in KatendrechtVreewijkKop van Zuid en Oude Westen.

 

Oude Noorden

‘In de Noordmolenstraat fotografeer ik herfstbladeren, gevels, de etalage van een Marokkaanse winkel. De jurken en stoffen achter de ruit zijn kleurig en gevarieerd, maar ik ben niet tevreden. Ik stap de winkel binnen.

De eigenaar is aan het bidden achter de toonbank. Het voelt ongemakkelijk dat ik hem stoor. Hij verkoopt feestjurken, kaftans, djellaba’s, vertelt hij even later. Ik voel me te gast; een Hollander tussen de Marokkaanse jurken.

Zodra ik mijn camera heb gepakt, verdwijnt mijn ongemak. Nu heb ik een reden om hier te zijn. Ik vraag de eigenaar of hij iets naar voren wil leunen. Hij legt zijn handen voor zich op de toonbank.

Ernstig kijkt hij in mijn camera. Op foto’s wordt vaak gelachen, alsof dat is hoe je op een foto hoort te staan, losjes en op je gemak. Fotograaf Koos Breukel zei ooit: het is een misverstand dat een foto pas geslaagd is wanneer degene die erop staat ontspannen is.

Het is iets om naar te streven, vind ik, om in een portret ongemak te durven toelaten. Van de mensen op de foto, maar ook van jezelf als fotograaf. Ik heb nog vaak de neiging zalvende dingen te zeggen tegen degene die ik fotografeer, de boel te sussen, me af te vragen wat de ander van me vindt.
Oudere fotografen vind ik vaak beter dan jonge. Ze hebben meer mensenkennis en levenservaring, en het lef om het ongemak toe te laten. Ze weten precies wat je moet doen om iemands ware gezicht te laten zien. Zo ver ben ik nog niet.’

 

Foto: Boudewijn Bollmann