Fotograaf over Feijenoord

Maandelijks interview ik fotograaf Boudewijn Bollmann over de foto die hij maakt in een Rotterdamse buurt. Deze maand was hij in Feijenoord.
Voor Uitagenda Rotterdam, de rubriek ‘Buurten’. Je leest het interview hieronder.

Eerder sprak ik Boudewijn onder meer over KatendrechtVreewijk en Oude Noorden.

 

Feijenoord

‘Bij de ingang van Skateland zijn mannen met cirkelzagen aan het werk, het geluid snerpt in mijn oren. Binnen, in de grote hal, zijn kinderen aan het stuntsteppen. In de kantine buigen hun ouders zich over hun smartphones.

Ik ga aan een tafel zitten. Even later zet een man een blad met kommen soep neer, voor de vrijwilligers. Ze schuiven aan, zeven mannen die hier al jaren werken, ze geven mij ook een kom soep, en ze vertellen. Over hoe ze samen de tent, die al sinds 1999 bestaat, runnen. Dat ieder van hen zijn eigen taak heeft: de een kookt, de ander timmert, een van hen is gespecialiseerd in het maken van skateobjecten. Ze vertellen over de nieuwe entree waaraan ze werken. Over hoe stil het was in juli en augustus. Over de Rotterdamse skateboarder Tim Zom, die hier altijd kwam, tot hij te veel tijd kwijt was met handtekeningen uitdelen, en dat zij zelf niet skaten, zij blijven liever heel. Na de soep krijg ik een rondleiding, ik hoor afmetingen en materiaalsoorten, zie hoe de kok in de kantine ondertussen razendsnel sperziebonen dopt.

Mensen die je fotografeert kun je alles vragen, weet ik inmiddels. Ga eens hier zitten, doe eens dat. Ik vraag de mannen om in het midden van de ramp te staan en groepeer een paar stuntsteppers om hen heen. Maar het galmt in de hal, mijn stem is niet luid genoeg voor al te veel verzoeken, en boven alles voel ik de haast van deze mannen: er moet verder geklust, getimmerd, gerepareerd worden. Ik maak de foto en laat ze gaan.’

 

 

Foto © Boudewijn Bollmann