Fotograaf over Katendrecht

Voor de nieuwe rubriek ‘Buurten’, in Uitagenda Rotterdam, dwaalt fotograaf Boudewijn Bollmann door een bekende of minder bekende buurt in Rotterdam, ik interview hem over de foto die hij hier maakt en zijn indrukken van de wijk.

Van Katendrecht maakte Boudewijn bovenstaande foto. Zijn verhaal over Katendrecht lees je hier, en hieronder: 

 

Katendrecht

‘Thuis, op Google Earth, zie ik een groot houten speelschip midden in de wijk. Ik fiets erheen, maar vind alleen een zandkuil, met de contouren van het schip. In de kuil speelt een meisje.

Ik fotograaf iemand pas nadat ik met hem of haar gesproken heb. In de tijd waarin ik de foto maak, moeten we ons met elkaar verbonden voelen. Daarom wil ik eerst met woorden dichterbij komen, toegelaten worden.

Eva heet het meisje, ze is met haar moeder. Ze geeft me een rondleiding door de hut. Die heeft ze gebouwd met Rosie en nog drie vriendinnen. Rosies vader is architect, die heeft geholpen. De hut is de vergaderplek voor hun club en er zit een museum in: een plank met de schelpen, steentjes en stukjes glas die ze onder het zand vonden.

Ik fiets verder door de buurt, kijk naar woontorens, hoogbouw, braakliggende grond. De bouwmarkt is dicht, die moet straks, net als het schip van Eva, plaatsmaken voor nieuwbouw. Mensen willen hier wonen.

En ze willen hier rondkijken. Ik zie Chinezen met reisgidsen, een groep docenten krijgt een rondleiding, een glazenwasser verzucht: “Je bent de zoveelste die me ondervraagt over de buurt.”

Maar kijk je voorbij de toeristen, voorbij de SS en de Fenix Food Factory, dan zie je op Katendrecht wat je overal in Rotterdam ziet. Kleine taferelen, geen grote gebaren: twee mensen die staan te wachten bij een bushalte, iemand die schuin de straat oversteekt. Ik zou me hier thuis kunnen voelen, met de mensen om me heen, en omringd door het water.’

 

 

Foto © Boudewijn Bollmann