Fotograaf over Kop van Zuid

Voor de rubriek Buurten, in Uitagenda Rotterdam, dwaalt fotograaf Boudewijn Bollmann door een buurt in Rotterdam, en ik interview hem over de foto die hij hier maakt. Deze maand was hij op Kop van Zuid. Boudewijn: ‘Toen ik net begon met fotografie dacht ik: ik ga alleen maar steegjes en gebouwen fotograferen, het liefst ’s nachts.’
Hieronder lees je verder (of hier.)

Eerdere teksten, over Katendrecht en Vreewijk, lees je hier.

 

 

Kop van Zuid

‘Ik zie ze liggen als ik aan kom fietsen over de brug. Vandaag is hun eerste les architectuurfotografie. “Als je vanaf hier die kant op kijkt,” zegt docent Ada tegen haar cursisten, “en dan exact zo inzoomt, dan vallen de lijnen precies samen.”

Toen ik net begon met fotografie dacht ik: ik ga alleen maar steegjes en gebouwen fotograferen, het liefst ’s nachts. Tot ik in die nachten daklozen en zwervers ontmoette met wie ik aan de praat raakte. Al snel fotografeerde ik vooral mensen. Ontmoetingen zijn ongewis en mensen onvoorspelbaar, dat maakt een foto spannend en fotograferen een avontuur.

Ik mag met de groep mee. Ada geeft uitleg over kadreren, vlakverdeling en compositie. De cursisten volgen Ada’s instructies op. Zelf voel ik wat ik vroeger, in de klas, al voelde: dat ik het op mijn eigen manier wil doen.

We fotograferen de Erasmusbrug, de iconische gebouwen van Kop van Zuid, de weerspiegeling van de brug in die gebouwen. In deze buurt is het lastig ontkomen aan de vaste vergezichten – de skyline van de stad, de contouren van de haven. Het is als de grappen over onze relatie met Amsterdam en het beeld van “de handen uit de mouwen”: je hebt het al duizend keer gezien en gehoord. Ik verlang naar het fotograferen van mensen.

De groep richt zijn lenzen nu op het kantoor van het Havenbedrijf. Ook ik kijk omhoog, de lucht in, terwijl ik weet en voel dat het interessantste zich niet daarboven, maar vlak voor mijn neus, op straat, afspeelt.’

 

 

Foto © Boudewijn Bollmann