Rotterdam Zingt-organisator

‘Als jij zingt doet het pijn in mijn oor,’ zegt mijn zoon als hij drie is. Daarna zing ik nooit meer. ‘In de maneschijn’ niet. ‘De uil zat in de olmen’ niet. ‘Hahaha, je vader’ niet.

Zeven jaar later interview ik Chantal Wessels voor het magazine ‘Toekomst ,waarin Rotterdamse festivalorganisatoren vertellen over hun droom voor de stad. Chantal is van Rotterdam Zingt. 6.000 Rotterdammers komen elk jaar op haar festival op het Schouwburgplein meezingen met nummers van Abba, Lee Towers en U2.

Chantal:

‘In het begin van de avond zie ik weleens mannen langs de kant staan, armen over elkaar. Wacht maar, denk ik dan. En ja hoor, na drie liedjes zingen ze uit volle borst mee.’

Bij de eerstvolgende editie zal ik er zijn. Ik blijf niet langs de kant staan, en mijn zoon – bijna tien, hobby’s: Fortniten en freerunnen – gaat mee. Of -ie nou wil of niet.

Chantal Wessels, Rotterdam Zingt

‘Vorig jaar keek ik tijdens ons festival om me heen, het was onze eerste editie op het Schouwburgplein nadat we het Grotekerkplein ontgroeid waren, en in het publiek zag ik onder meer een man met tatoeages, een hipster met een breiwerkje, iemand achter een rollator en een verzorgde oudere dame die luchtgitaar speelde met een opblaasgitaar. Kortom: ons publiek komt uit alle hoeken van de stad. Maar over het algemeen zijn onze bezoekers de wat oudere Rotterdammers die normaal niet of weinig naar een festival gaan.

Rotterdam Zingt is gratis toegankelijk en laagdrempelig, met het plein als ontmoetingsplek en herkenbare liedjes – het repertoire dat je onder de douche of in de auto zingt. We beginnen altijd met een band die het publiek opwarmt. Daarna volgen 38 liedjes, niks karaoke, de originele nummers. Van Abba en U2 tot Frans Bauer en Lee Towers ‘You’ll never walk alone’. In het begin van de avond zie ik weleens mannen langs de kant staan, armen over elkaar. Wacht maar, denk ik dan. En ja hoor, binnen drie liedjes zingen ze uit volle borst mee.

Ik zou Rotterdam Zingt nog wel groter willen, met een locatie zoals de Binnenrotte, met eettentjes en terrassen waar je lekker kan zitten. En met verrassingsoptredens: een Braziliaanse drumband die ineens begint te spelen, Martin van Waardenberg die met het publiek a capella ‘Van voor naar achter’ zingt, Lee Towers die opduikt op een balkon en zijn nummer zingt. Kortom: nog meer gezelligheid, voor nog meer Rotterdammers.’

 

 

 

 

 

Foto: Vera Cornel