Kok

Voor Uitagenda Rotterdam portretteerden fotograaf Joke Schut en ik Mary van Kleeff. Ze werkt al vijftien jaar als kok in de artiestenfoyer van de Rotterdamse Schouwburg. Het interview met haar lees je hier, en hieronder.

 

laura-van-mourik-tekstschrijver_maryvankleeff

 

Mary van Kleeff (52), kok artiestenfoyer Rotterdamse Schouwburg

‘Tijdens het groenten snijden bedenk ik wat het eten voor die dag wordt. Voor Indiase curry’s en voor Thaise gerechten spiek ik in kookboeken, maar de Spaanse keuken zit me in de genen – mijn voorouders waren Spaans-Franse zigeuners -, kruiden doe ik op gevoel, en het liefst improviseer ik. Dat is ook handig, want vaak wordt de groep eters groter dan verwacht.

Ik werk hier nu vijftien jaar. Mijn maaltijden ben ik steeds meer gaan afstemmen op de artiesten van die avond. Voor Scapinodansers kook ik koolhydraatrijk, voor operazangers gebruik ik niet te veel Madame-jeanettes, want pittig eten is niet goed voor je stem. En voor flamencodansers maak ik natuurlijk tapas; meer werk, maar o, zo lekker. Ik zorg altijd voor een vers soepje, veel groenten, veel variatie. De jongens van de techniek vinden soms dat er te weinig ‘prakkies’ zijn. Voor prakkies ga je maar naar je moeder, zeg ik dan.

Mijn jongste dochter werkt hier achter de bar. Na het uitserveren, en als de keuken schoon is, ben ik zelf klaar. Dan ga ik naar het huis van mijn oudste dochter – zij werkt bij café de Gouden Snor –  en ik los de oppas van mijn twee kleindochters af. Ik kijk tv, draai een wasje. Als ik moe ben ga ik op de bank liggen, met een dekentje en de poes. Na haar bardienst lost mijn jongste dochter mij weer af. We zijn een gezin van sterke vrouwen, denk ik weleens. Wij redden ons wel.’