Basisschoolleerling

Voor een grote reclamecampagne van Bibliotheek Rotterdam interview ik Rotterdamse biebgangers.
Elin van der Valk (10) is een boekenwurm (zo noemt haar moeder het tenminste). Voor de foto hield ze voor het eerst van haar leven een Vlaamse reus vast.
Mijn interview met Elin lees je op de site van de bibliotheek, en hieronder.
Fotografie: Joke Schut, ontwerp: Stof Rotterdam.

laura-van-mourik-tekstschrijver_ik-bieb-jouwverhaal

 

Rotterdam, 29 November {iptcyear}. Ik Bieb voor m'n spreekbeurt, campagne beelden Bibliotheek Rotterdam photographer: Joke Schut
beeld: Joke Schut

 

Interview Elin van der Valk

‘Ik ga naar de bieb om boeken te lenen, natuurlijk. Mijn moeder neemt ook vaak boeken voor me mee. Zij weet precies wat ik leuk vind. Met de Kinderboekenweek in oktober ga ik ook naar de bibliotheek. Er komen dan schrijvers voorlezen. Ik heb er een keer Marieke Smithuis ontmoet. Zij schrijft de boeken over Lotte en Roos. Als het Kinderboekenweek is kun je in de bieb ook spelletjes doen en knutselen.

Kinderboekenweek
Bij de laatste Kinderboekenweek kon je van kapotte spullen weer nieuwe spullen maken. De nieuwe spullen waren voor kinderen in een asielzoekerscentrum. Ik mocht mee om ze te geven. Een asielzoekerscentrum lijkt op een hotel, alleen is het helemaal niet luxe. Mensen die elkaar niet kennen moeten bij elkaar in één huisje wonen. Volgende week heb ik mijn spreekbeurt. Die hou ik over het asielzoekerscentrum.
Mijn eerdere spreekbeurten gingen over olifanten, zeehondjes en ogen. Die laatste omdat ik zelf een bril heb. Voor spreekbeurten zoek ik dingen op op internet. Of ik gebruik boeken met informatie uit de bieb. En over zeehonden wist ik al veel doordat we op Texel in Ecomare zijn geweest.

Boeken lenen uit de bieb
Maar ik hou vooral van lezen voor de lol. De delen van Superjuffie heb ik allemaal uit. En die van De waanzinnige boomhut en Dagboek van een muts ook. Ik heb ook veel boeken zelf. Soms vind ik in mijn kamer boeken waarvan ik niet eens meer wist dat ik ze had.
Met sommige boeken doe ik best lang. Over Dummie de mummie deed ik een halfjaar. Dat is echt een dik boek. Met de boeken van Lena Lijstje probeer ik juist expres lang te doen. Dan mag ik van mezelf maar één bladzijde per dag lezen. Maar dat lukt nooit. Als je zo’n boek zou kopen, is het eigenlijk geldverspilling. Want dan heb je er maar twee dagen plezier van gehad. Daarom is lenen uit de bieb wel handig.

Happy
Het liefst lees ik in bed, voordat ik ga slapen. Dan blijft een verhaal lekker lang in mijn hoofd hangen. Vaak droom ik er ook over. Soms is het al best laat. Dan denk ik: nu ga ik mijn boek wegleggen. Maar dan lees ik toch door. Als ik de trap hoor kraken, weet ik dat mijn vader of moeder eraan komt. Dan leg ik mijn boek alsnog snel weg. Alleen de nacht voordat ik jarig ben kan ik nooit goed slapen. Zelfs lezen lukt dan niet. Dan ben ik gewoon te happy om te slapen of te lezen.’