Circusartiesten

Voor Uitagenda Rotterdam portretteerden fotograaf Joke Schut en ik Jasper Boomsma en Sabine Lustig, docenten van Circus Rotjeknor.
De tekst lees je hieronder, en hier.

jasper en sabine_nwsbrf

Portret Jasper en Sabine

Op donderdag is de circusles van Jasper en Sabine. Negentien leerlingen hebben ze, tussen de 12 en 18 jaar. Om vier uur druppelen de eersten al binnen. Maken huiswerk, eten een cup-a-soupje, kletsen wat. Om half zes begint de les. Eerst een warming-up, dan acrobatiek en jongleren, daarna oefent iedereen dat wat hij het liefst doet.

Sabine is het best in luchtwerk. In de touwen, flik-flaks, salto’s. Een ‘trainingsmachine’, vindt Jasper haar, op de goeie manier. Bij haar leer je de techniek. Jasper is van het creatieve gedeelte. Hij leert je hoe je van je optreden een mooi, grappig of vervreemdend verhaal maakt.

Ze zijn verschillend. Jasper kan nauwelijks stilzitten, Sabine is kalm. Maar ze vullen elkaar aan, en ze vinden elkaar in hun plezier met de kinderen. Ze zien verlegen kinderen uit hun schulp kruipen; een meisje dat zich in het begin onzichtbaar probeert te maken, maar na een half jaar al haar schroom af gooit. Ze zien hoe drukke kinderen eindelijk hun energie kwijt kunnen, verstrooide kinderen die zich leren concentreren, onzekere kinderen die zelfvertrouwen krijgen. En ze zien de voldoening als iets lukt. Voor het eerst je tenen aan kunnen raken. ‘Waaaaah!’ horen ze dan ineens, ‘ik kán het!’

Soms zegt Jasper tegen Sabine: ‘Moet je kijken.’ Dan heerst er zo’n rust in de groep, iedereen is gefocust, oefent, helpt elkaar. De stilte, op zo’n moment. Dat is misschien wel het mooiste.