Wil je je zin krijgen?

Schrijf niet 'want' maar 'omdat'

Oké, lees even mee: wat is het verschil tussen deze twee zinnen?

Joost heeft zijn been gebroken, omdat hij van zijn fiets is gevallen.
Joost heeft zijn been gebroken, want hij is van zijn fiets gevallen.

‘Omdat’ en ‘want’ zijn in je hoofd niet hetzelfde
‘Omdat’ en ‘want’ lijken hetzelfde te betekenen: een reden voor iets wat gebeurd is. Maar het interessante is – en dit hebben ze wetenschappelijk onderzocht, tot en met promotieonderzoek aan toe – dat je hersens daar anders over denken. Die geven namelijk aan ‘omdat’ een andere lading dan aan ‘want’.

Hoezo dan?
Bij ‘omdat’ verwachten je hersens een objectieve reden: A (been gebroken) komt door B (van fiets vallen). Oftewel: ‘omdat’ is een feit.
Maar zodra je het woord ‘want’ ziet staan, denkt je hoofd: even opletten, het gaat hier om iemands mening. Je hersens geven aan ‘want’ blijkbaar een subjectieve reden: A is gebeurd (been gebroken) en ik zie B (van fiets vallen) als argument daarvoor. Oftewel: ‘want’ is gevoelsmatiger.

Overtuigender
Mensen blijken langer te doen over het lezen van zinnen met ‘want’: je verplaatsen in iemand anders mening kost nu eenmaal meer tijd dan het aannemen van een ‘omdat’-feit. Het gevolg is bovendien dat je bij ‘want hij is van de fiets gevallen’ eerder iets denkt als: tsja, typisch Joost, en bij ‘omdat hij van de fiets is gevallen’ eerder: ooow, zielig voor Joost! Kortom: ‘omdat’-zinnen zijn overtuigender.

Omdat ik een kopietje moet maken
Het woordje ‘omdat’ blijkt zelfs zo overtuigend dat je er ook niet-rationele redenen rationeel door kunt laten lijken. Voorbeeld hiervan, uit weer een ander onderzoek: er staat een rij voor het kopieerapparaat. Vraagt de achterste in de rij: ‘Mag ik voor, omdat ik een kopietje moet maken? Dan antwoordt 93 procent van de mensen (die dus ook allemaal een kopietje moeten maken): ‘Ja hoor, ga maar voor.’

OMG!!!
OMG!!! ZET DEZE WETENSCHAP IN!!! Bijvoorbeeld als je je zin wilt krijgen, een overtuigende tekst moet schrijven, iets te verkopen hebt of je kinderen wilt laten doen wat je zegt. Omdat je het waard bent. Omdat de voorraad beperkt is. Omdat het zo is. Omdat jij het zegt.

Niet alles draait om overtuigen
Enneh… vind je ‘want’ beter, in je zin, in je verhaal, omdat het mooier klinkt of beter klopt? Gebruik dan lekker ‘want’. Want niet alles in het leven gaat om overtuigen. Toch?

 

Oké, dus: als je je zin wilt krijgen, moet je niet ‘want’ maar ‘omdat’ schrijven

 

 

\
Wil je de rest van m’n nieuwsbrief (waar deze schrijftip in staat) ook lezen? Dat kan hier.
Hier lees je over taalregels die je aan je laars kunt lappen en zo schrijf je een zonsopgangtekst.

 

Foto © Lieke Romeijn

 

 


Geef een reactie