Projectleider

Fotograaf Joke Schut en ik maakten een portret van Eline Rust, projectleider bij het Maritiem Museum. Zij kan plannen, organiseren, overzicht houden én relaxt blijven. Repareert ze tussendoor nog even de batterijen van de elektrische bootjes. Sommige mensen kunnen alles.

Voor de rubriek ‘Medemogelijkmaker’ in Uitagenda Rotterdam.
Hieronder lees je het interview (hier kan ook).

 

Eline Rust (33), projectleider evenementen Maritiem Museum

‘Een jaar na mijn studie kon ik bij het Maritiem aan de slag. Hier ontwikkelde ik me, ik deed er al mijn werkervaring op – ik ben hier als het ware opgegroeid.
Ik kwam binnen als zo’n echte millennial: alles wat ik deed moest perfect zijn en het liefst was ik onsterfelijk en binnen twee jaar directeur. In de acht jaar dat ik in het museum werk ben ik wijzer geworden in mijn vak, en wijzer geworden als mens. Ik heb nu het vertrouwen dat wat ik doe goed genoeg is, ben niet meer zo krampachtig bezig de controle te houden als in het begin.

Als projectleider werk ik vooral met mijn hoofd: wat gaan we doen, hoe regelen we dat, en met wie? Het is veel brainstormen en vergaderen, draaiboeken maken, de planning in de gaten houden. Maar ik struin ook door het museum op zoek naar spullen die gerepareerd moeten worden, duik regelmatig het rekwisietenhok in voor originele materialen voor een tentoonstelling.

Dat praktische heb ik van mijn vader. De stapelbedden voor mijn broers en mij timmerde hij zelf, hij laste tuinhekjes met van die zonnestralen in het midden. Ik keek altijd mee wanneer hij iets maakte. Van hem leerde ik: kijk hoe iets in elkaar zit, gebruik je verstand en probéér het gewoon. Dus is er iets mis met de batterijen van de elektrische bootjes voor het zomerevenement, dan stal ik al die bootjes uit op mijn bureau. Ik ga er eens goed voor zitten, gebruik mijn verstand en probéér het gewoon.’

 

 

 

Foto © Joke Schut

Hier lees je over de hondjes van de toiletjuf van Annabel, hier over de man die elke vrijdag de ramen van de Euromast wast, en hier hoeveel kilometer de beveiliger van Boijmans elke dag aflegt.