Ontwerpers

Als ik ooit, ooit een boek schrijf, dan wil ik dat Riesenkind het omslag maakt.
Riesenkind is het bedrijf van ontwerpers Afra Dijkstra en Stef van Zimmeren. Zij maakten onder meer het omslag voor Kim van Kootens bestseller Lieveling en, nog recenter, dat van Arnon Grunbergs Moedervlekken.

Ik schreef een Over Riesenkind-tekst en vijf projectteksten voor ze – onder meer een over het boek van Beau van Erven Dorens, waarvoor Afra en Stef de vormgeving deden:

ws-ps-handboekvoorvaders-01_defPoeh, je zou maar vader zijn. Beau van Erven Dorens weet er alles van.

In het Handboek voor vaders geeft hij tips en oplossingen voor alles wat je in de jungle van het vaderschap tegenkomt. Beau zegt bijvoorbeeld: zorg dat je er zelf ook een beetje lol in hebt. Ga dus liever fikkie stoken in het bos dan naar zo’n zweterige indoorspeeltuin. En hij zegt: blijf niet op de rand van de zandbak zitten, maar speel mee met je kinderen. Ook geeft hij antwoord op vragen als: hoe kom ik onder het verschonen van een poepluier uit?

Het boek is een mix van opvoedkundige adviezen, herinneringen, kadotips voor peuters en kleuters, antwoorden op moeilijke kindervragen en ideeën voor kinderfeestjes. Verder zijn er onder meer ‘Van Dorens woordenboek’, kindertekeningen en natuurlijk Beaus eigen verhalen over zichzelf als vader van vier zoons.

Bij het vormgeven van het handboek konden we putten uit een enorme bron aan briefjes, foto’s, tekeningen, gedichten en dagboeken uit huize Van Erven Dorens. Daarnaast maakten we voor het boek nieuwe beelden. We zorgden er bij de opmaak voor dat elk onderdeel van het boek een herkenbaar eigen ‘smoel’ kreeg, en dat het handboek tegelijkertijd een geheel vormt, waarin je als lezer op elk moment tijdens het lezen je weg vindt.

En werkt het handboek niet? Dan doe je er gewoon een pleister op.