Decorbouwer

David is decorbouwer. Hij krijgt de gekste verzoeken van regisseurs: of hij voor sneeuw kan zorgen, door de héle zaal, of hij een tafel kan bouwen waar je met vijftien man op kan tapdansen. De tweede vraag is altijd: ‘David, denk je dat dat kan?’
David geeft altijd hetzelfde antwoord.

Fotograaf Joke Schut en ik portretteerden hem voor Uitagenda Rotterdam.

 

David van der Wees (51), decorbouwer

‘“Ik wil een grote roze tafel waar vijftien mensen tegelijk op kunnen tapdansen en die door twee kinderen van het podium te rollen is,” zegt een regisseur bijvoorbeeld tegen me. Of: “We willen een enorme sneeuwstorm, door de héle zaal.”
Daarna volgt de vraag: “Denk je dat dat kan, David?”
“Ik weet nog niet hoe,” zeg ik altijd, “maar het gaat vast lukken.”

Voor de voorstelling Kans op sneeuw bouw ik zelf sneeuwmachines. Ik maak er een stuk of zes, van elk zo’n 2,5 meter lang. Daardoor blijven ze wendbaar, en kunnen we ze niet alleen boven het podium, maar ook boven de zaal plaatsen. Bakken papiersnippers erin, vervolgens ventilatoren er vol op. Man, dat wordt groots.

Een decor is soms gewoon wat het is: een kasteel, een bos. Het geeft het publiek houvast, zeker bij jeugdvoorstellingen. Maar zelf hou ik het meest van het grote gebaar. Ik zag ooit “Tartuffe”, van Toneelgroep Amsterdam. Op een gegeven moment blazen acht kanonnen een kwartier lang serpentine het toneel op; één mooie grote hoeveelheid rommeligheid was dat.

Weet je die film, Modern Times, waarin Charlie Chaplin wordt opgeslokt door een groot tandwiel? Zoiets zou ik nog eens willen maken. Een enorme wand met staal, fietsen, ijzer en vonken, waar een acteur als lijdend voorwerp doorheen wordt gestuwd. Een regisseur moet er dan nog wel een mooi verhaal bij verzinnen, waarin alles samenvalt: de kostuums, het licht, het geluid, de grime, de acteurs. Anders wordt het een soort ‘Techniek, de Musical’. Da’s alleen leuk voor decorbouwers.’

 

 

Hier lees je over wat de fotorestaurator van het Fotomuseum de hele dag doet, en hier over de gruisjes onder de voeten van schoonmaker Samoedj.