Fotorestaurator

Rotterdam, 20170704. Restauratie Ed van der Elsken foto's. Portret van Katrin Pietsch voor Rotterdam UitAgenda. ©Joke Schut Photography

Voor de rubriek ‘Medemogelijkmaker’ portretteren fotograaf Joke Schut en ik mensen die achter de schermen bijdragen aan de kunst en cultuur van de stad.
Katrin Pietsch is fotorestaurator bij Fotomuseum Rotterdam.
Hieronder lees je het interview met haar.

 

Katrin Pietsch (38), fotorestaurator

‘Fotorestauratie is een jong vak, over de hele wereld zijn maar een paar honderd fotorestauratoren. Dat betekent dat we veel nog niet weten, en dat je veel bezig bent met onderzoeken of een methode wel of niet werkt.

In 1990 kreeg het Fotomuseum het fotoarchief van Ed van der Elsken. Daar zaten ook zo’n 45.000 kleurendia’s bij. Van der Elsken woonde in een dijkhuis waar het vrij vochtig was, daardoor raakte een groot deel van zijn materiaal beschimmeld.

In de afgelopen tien jaar ontwikkelde ik een methode om de kleurendia’s van schimmel te ontdoen en ze te restaureren. Eerst probeerde ik van alles uit op testdia’s. Veranderen de kleuren als we deze behandeling volgen? Krijg je er krassen van? Welk oplosbadje werkt het beste? Het is geen wonderrecept dat je moet achterhalen, je blijft je methode verfijnen.
Inmiddels kunnen we op één dag 150 dia’s restaureren. We zijn nu bij dia 16.000.

Mensen vragen vaak of dit werk eenzaam is. En of je er geduld voor moet hebben. Maar geduld heb je nodig als je iets moet afwachten, of met je kinderen bezig bent. Hier gaat het om concentratie: alleen maar bezig zijn met de dia voor je op tafel. Ik werkte lang in mijn eentje aan dit project, maar sinds kort heb ik een directe collega. Lénia en ik werken graag in stilte, maar we luisteren ook muziek – jazz, klassieke muziek van Nils Frahm. En we kletsen, over thuis, films, collega’s, alles. We zijn net gewone mensen.’