‘Het waait er altijd en na zes uur ’s avonds is er niets meer te doen.’ 25 jaar terug hadden veel mensen dat idee van Rotterdam. En ze hadden gelijk.
Daarom werd in 1993 Rotterdam Festivals opgericht. Directeur Johan Moerman en zijn team gingen de stad leuker maken, voor meer mensen en vooral: met de Rotterdammers zelf.
Nu is het 2020. Het waait hier nog steeds, maar er is veel meer te beleven. En Johan gaat met pensioen. Zijn afscheidskado aan de stad? Een magazine met verhalen en portretten van organisatoren en plannenmakers. Wat is hun toekomstdroom voor Rotterdam?
Ik interviewde onder meer Alia Azzouzi, van Djemaa el Fna.
Alia Azzouzi, Djemaa el Fna
‘Op Djemaa el Fna dompel je jezelf onder in wereldse sferen. Er is Marokkaanse muntthee maar ook bier en wijn. Er zijn circusacrobaten die vijf meter door de lucht vliegen maar ook Marokkaanse trommelaars, theater, make-upsessies voor jonge meiden, en ’s avonds draait er een dj.
Op ons festival zie je Rotterdammers in alle geuren en kleuren. Er is het kunstminnend publiek, de mensen die naar De Doelen gaan en een museumkaart hebben, en er komen mensen voor wie Djemaa het enige jaarlijkse culturele uitje is; mensen zoals mijn vader, eerstegeneratie-Marokkaan, maar ook jongeren tussen de 14 en 22 jaar, met een biculturele achtergrond, die van de bios en straatvoetbal houden.
Bezoekers voelen zich op hun gemak bij Djemaa en laten zich tegelijkertijd graag verrassen. Mijn vader voelt zich thuis bij de Marokkaanse muziek en de kraampjes waar tagines verkocht worden, maar kan zich ook verbazen over de Koreaanse dumplings die een kraam verderop verkocht worden. ‘Dat zijn net onze bestilla’s,’ zegt hij dan. ‘De vorm is anders, maar de basis is hetzelfde.’
Door die mix aan mensen, waar niemand de boventoon voert en iedereen gelijk is, leer je echt je mede-Rotterdammers kennen. Het zou mooi zijn als Djemaa el Fna net zo vanzelfsprekend voor de stad wordt als bijvoorbeeld de Wereldhavendagen. En net zo normaal om heen te gaan als de Euromast: ben je een echte Rotterdammer, dan moet je een keer bij Djemaa geweest zijn.’