Op de foto

28 juli 2013

Ik ken niet veel mensen die graag op de foto gaan. Zelf had ik het lang weten uit te stellen.

‘Loens ik?’ vroeg ik af en toe zenuwachtig aan de fotograaf, en dan zei zij kalmpjes: ‘Nee’.

Naast ons op de kade zetten twee Japanse meisjes elkaar op de foto, net als de fotograaf, die Erika heet, mij, alleen had zij een heel grote camera en een statief. De meisjes keken de hele tijd opzij. Ik dacht dat ze misschien jaloers waren op haar camera, maar Erika dacht dat ze ‘de Asian check’ deden. Ze legde uit dat mensen met een Aziatisch uiterlijk elkaar ‘uitchecken’ om te zien uit welk land ze komen. Zij is zelf Koreaanse, zo wist ze dat.

‘Doen ze dat dan ook in Azië zelf?’ vroeg ik. Mijn mond voelde droog.
‘Nee,’ zei Erika onverstoorbaar, ‘want dan zou iedereen het daar heel druk mee hebben.’

De foto’s waren goed gelukt.

 

 

 

 

(Drie jaar later moest ik weer op de foto.)


Geef een reactie