Wie ik op afstand bewonder

21 april 2020

Ooit interviewde ik op één dag twee mensen die ik bewonderde. Ik probeerde het gesprek onbevangen te voeren maar ik had mijn oordeel (namelijk: wat ben jij goed niet normaal waaaaaaah) allang klaar. Mijn hoofd was voor, tijdens en na de interviews héél rood en aan het einde van de dag was ik uitgeput.

Bewonderen, concludeerde ik, lukt het best op afstand.

Daarom is het fijn dat mijn nieuwste ‘bewonderslachtoffer’ aan de andere kant van de wereld woont. En dat de kans dat ik haar ooit interview nihil is.

Jacinda Ardern
Jacinda Ardern is de premier van Nieuw-Zeeland. Zodra zij begint te spreken, ben je stil en luister je.  Als haar eerste zin in een ‘coronaspeech’ is: ‘Misschien heb je nu geen baan, maar je hebt wél werk te doen’, dan ga je ‘aan’.

Jongste vrouwelijke premier
Maar er zijn meer redenen om Ardern te bewonderen. Omdat ze wereldwijd de jongste vrouwelijke premier is. Om hoe ze de nabestaanden van de aanslag in Christchurch omhelsde en bijstond. Om het antwoord dat ze gaf op de vraag van een journalist hoe ze van plan was het premierschap met het moederschap te combineren.

Auditie voor Lord of the Rings
Verder ken ik weinig andere wereldleiders met zelfspot. Over de (supersneue) discussie die online ontstond over de ‘echtheid’ van haar tanden zei Ardern onderkoeld: ‘Als je kunsttanden nodig zou hebben, dan kies je toch niet voor XL?’ Ook vertelde ze in een tv-interview smakelijk hoe ze auditie deed voor een figurantenrol in Lord of the Rings, maar het niet werd. En op een presentator die probeert om haar ferme uitspraken over Trump te ontlokken, reageert ze humoristisch-diplomatiek (kijk maar, de eerste 2.13 minuten).

Haar stem
En dan haar stem. Die is krachtig en onverschrokken en tegelijkertijd zit er zo veel gevoel in, alsof ze even ervoor nog door de telefoon een liedje voor haar kind heeft gezongen, of haar oude moeder heeft gesproken, of een felle discussie met een parlementslid had en nog niet helemaal gekalmeerd is.
Het is de stem van iemand die duidelijk de baas is en die tegelijkertijd zegt: ‘Ik zit naast je en ik ben er voor je’.
Het is een stem waarnaar je luistert. Ook als je de woorden niet kan verstaan (check maar, als ze haar speech in het Maori begint, luister je ook!). Ook als Ardern de woorden uitspreekt terwijl ze in een vale trui en met één been opgetrokken op de bank in haar huis zit.

Wanneer Jacinda Ardern zegt: ‘Be calm, be kind, stay at home’, dan doe je dat.

Jahaaa
Er zijn vast ook dingen niet leuk of goed aan Ardern. Maar die ken ik niet en ik ga er ook niet naar op zoek. De twee mensen die ik bewonderde en op één dag interviewde bleken overigens gewoon mensen zoals jij en ik – nog een reden waarom bewonderen op afstand het beste is.

Meer over Ardern?
Hier lees je een interessant artikel over Ardern, en in deze radiouitzending praten twee speechexperts over wat zij de drie beste ‘coronaspeeches’ tot nu toe vonden. Die van Ardern staat er ook tussen (natuurlijk). Ardern zit trouwens ook gewoon op Insta.

 

PS Mocht je nieuwsgierig zijn wie ik nou met mijn rooie hoofd interviewde: het waren deze choreograaf en de zanger van dit nummerDit artikel schreef ik over ze.

 

Hier lees je de rest van mijn ‘afleidingsbrief’, met onder meer thuisblijffoto’s van fotograaf Kees van de Veen en een leestip.

 

Foto boven: van Arderns eigen instagramaccount


Geef een reactie