Student

Ik schreef een nieuwe reeks portretten voor de ‘Ik bieb’-reclamecampagne van Bibliotheek Rotterdam.
In opdracht van Stof Rotterdam.

 

“Ik bieb op CS”

Arianne Hilgersom (20)

Tot mijn elfde woonde ik in een dorpje. Ons huis en de bibliotheek waren vlak bij school. Als we uit waren, at ik vlug thuis, en dan vertrok ik naar de bieb. Mijn oppasmoeder gaf me een euro mee, om warme chocomel te kopen. Ik zat altijd in de kinderhoek te lezen, op de verhoogde bank met kussens, en voor ik het wist waren er twee uur voorbij.

Glijbanen
Toen we naar Rotterdam verhuisden, leidde mijn zus me rond door de stad. Ze liet me onder andere de Centrale Bibliotheek zien. Ik dacht dat de gele buizen van het gebouw glijbanen waren. Ik kom hier regelmatig. Ik studeer er, vaak met klasgenoten of vriendinnen. Samen een paar uur bikkelen.

Leeg moment
Maar het is anders dan vroeger, in de dorpsbieb, waar ik urenlang verdiept was in een boek en de wereld om me heen vergat. Soms mis ik die momenten. Mijn leven is zoveel voller dan toen. Ik studeer, loop stage, werk. Als ik al eens een ‘leeg’ moment heb, bijvoorbeeld in de trein naar Rotterdam-Alexander, voor school, of in de tram naar Zuid, naar mijn stage, luister ik muziek, ik lees mijn appjes, check Facebook om te zien hoe het met iedereen gaat. Maar echt een boek lezen lukt me niet.

Dan Brown
Af en toe lees ik in bed. Laatst ben ik begonnen in Oorsprong, van Dan Brown. Echt een tof boek; een thriller waar veel bestaande kunstwerken in voorkomen. Maar goed: na drie bladzijden viel ik van vermoeidheid in slaap. En de dag erna was ik vergeten wat ik gelezen had.

Fleecedekentje
Eén keer per maand plan ik een lege zaterdag in. Op die dag spreek ik niet met vrienden of familie af, ik zorg dat mijn huiswerk gedaan is en het huis opgeruimd. Dan nestel ik me in de hoek van de bank, kachel aan, zo’n harig fleecedekentje over me heen, mijn hondje Noa naast of op me, Kinderbueno en Milka-met-Lu bij de hand.
Eigenlijk zijn die zaterdagen de ideale leesmomenten – om verder te gaan in het boek van Dan Brown, bijvoorbeeld. Maar tot nu toe kijk ik vooral Netflix.