Speurhondgeleider

Voor Uitagenda Rotterdam portretteren fotograaf Joke Schut en ik ‘medemogelijkmakers’: mensen die achter de schermen bijdragen aan de kunst en cultuur van Rotterdam.
Deze keer is dat Ed, speurhondgeleider. Met zijn honden geeft hij demonstraties in het Belasting en Douane Museum.
De tekst lees je hieronder, en hier.

laura van mourik tekstschrijver_speurhond

Ed (53), speurhondgeleider

‘Mijn werk bestaat voor een groot deel uit het controleren van zeeschepen. Samen met mijn twee speurhonden ga ik na of zo’n schip drugs vervoert. In het Belasting & Douane Museum geef ik demonstraties voor scholieren. Ik laat zien hoe ik met Joop en Daro omga en vertel hoe je speurhondgeleider wordt. Hoe een hondenneus werkt, en wat buitdrift is.

Joop is een jack russell van negen. Jack russells zijn taaie rakkers, en ze zijn klein: ze zoeken op plaatsen waar grotere speurhonden niet bij kunnen. ’s Ochtends wacht Joop me onder aan de trap op. Als hij ziet dat ik mijn werkkleding aanheb, gaat hij alvast bij de deur zitten.
Daro is een zesjarige mechelaar. Hij is zachtaardiger dan Joop, hij zoekt me eerder op als hij even aangeraakt wil worden, is gehoorzamer.

Ik ben de enige die met Joop en Daro mag werken, en ook de enige die met ze mag knuffelen. Je wilt niet dat ze hun neus voor andere geuren gebruiken dan die waarop ze getraind zijn. Toen mijn kinderen nog klein waren was dat wennen voor ze.

Als Joop en Daro aan het werk zijn, sta ik te juichen en te springen om ze aan te moedigen. Bij de demonstraties zie ik scholieren weleens kijken: wat doet die man raar. Maar je moet er voor je honden een feestje van maken.

Joop gaat over een tijdje met pensioen. Dan wordt hij huishond, en mogen mijn vrouw en kinderen eindelijk met hem knuffelen.’