Bijna-gepensioneerde

Voor de vierde keer interviewde ik bieb-bezoekers, voor de ‘Ik bieb’-reclamecampagne van Bibliotheek Rotterdam.
In opdracht van Stof Rotterdam.

‘Ik bieb voor iets nieuws’

Harry Hoek (65)

Ik heb een laptop, een iPad, een smartphone. Maar een e-reader wil ik niet, en aan social media doe ik niet. Ik kocht laatst De geest uit de fles, van Ger Groot, een prachtig vormgegeven boek. Daar aai je nog eens over, dat herlees je, dat zet je in je kast. Zo’n boek werkt niet, op een e-reader.
De hele dag krijg ik mails en appjes. Fiets ik naar mijn werk, hoor ik de piepjes van een berichtje. Ik weet inmiddels dat ik heus niet direct hoef te reageren. Maar toch voel ik telkens die neiging om af te stappen en te lezen. Van social media zou ik alleen maar onrustiger worden.

Big data
Tegelijkertijd intrigeert de digitale wereld me. Ons online leven, de ‘big data’ en dat Google ons straks beter kent dan onze geliefden. Het lijken sciencefictionverhalen, maar het gaat allemaal zo snel; voor je het weet is het werkelijkheid. Het maakt me niet ongerust of achterdochtig, die ontwikkelingen, maar wel nieuwsgierig. Ik lees er graag over, zag laatst een interessante documentaire in Tegenlicht over het onderwerp.

Leesstapel
Ik ben sowieso in veel onderwerpen geïnteresseerd. Er ligt een stapel boeken klaar die ik nog moet lezen. De essays van Montaigne, bijvoorbeeld. En de Ulysses van James Joyce, in de vertaling van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes. Soms koop ik een titel waarover ik in de krant lees, soms vergeet ik ’m, tot de titel toevallig mijn pad nog een keer kruist, en het boek alsnog op de leesstapel belandt.

Het getal pi
Maar er is zo veel meer. Ik lees nu over Japanse houtverbindingen. Er zijn allerlei manieren waarop je houten balken aan elkaar kunt maken, zonder spijkers. Dat zit zo mooi in elkaar, en dan hebben ze ook nog eens heel mooie namen voor al die verschillende verbindingen. Maar wat dacht je van mieren? Als je daar eenmaal over gaat lezen… Hoe ze zich organiseren, dat er negenduizend soorten zijn. Of het heelal. Of de wiskunde. Alleen al over het getal pi zijn boeken vol geschreven. En dan heb je het nog maar over één getal.

Zo veel te ontdekken
Zodra je ergens echt in duikt, of dat nu geschiedenis is, of het heelal, of de mier, gaat er een wereld voor je open. De kunst is om op ieder gebied het juiste spoor te vinden: het beste boek, de boeiendste schrijver. Als dat je lukt, wordt alles interessant. Wow, denk ik soms, als ik me weer eens in een nieuw onderwerp verdiep: er is nog zó veel te ontdekken.