Noord tegen Zuid

3 maart 2016

Meestal gebeurt er weinig tijdens mijn rondje door de buurt. Hier in Noord zijn ’s avonds de straten leeg, je ziet alleen wat mensen die laat van hun werk thuiskomen en hondenuitlaters.
Vroeger liep ik het rondje altijd rechtsom, tegenwoordig linksom, zodat mijn hoofd niet verwend raakt.

In de straat achter de mijne stappen een man en een vrouw uit een glanzende zwarte auto. Zij draagt zo’n chique wollen lap als jas en ze zegt iets tegen haar man over een vuilniszak die nog weggegooid moet.

Ik denk aan het artikel dat ik vandaag las over wonen op Zuid, iemand zei: ‘In Noord wonen alleen maar kakkers.’
Als ik in Noord tegen mensen zeg dat we misschien naar Zuid verhuizen, doen ze een stapje achteruit en ze zeggen: ‘Naar het getto, bedoel je?’
Maar de mensen die op Zuid wonen, vertellen me over hoe je door het havengebied kunt dwalen, dat je in de zomer tot laat over de Maas kunt uitkijken, en hoe je op een bepaald punt tegelijkertijd de Zwaan en de Euromast ziet. Dat er misschien een pontje komt naar Katendrecht, en twee nieuwe bruggen.

Als ik de hoek om ga, de straat met de hoge bomen in, klinken er ineens sirenes. Een politieauto, drie brandweerwagens met zwaailichten en nog een politieauto rijden voorbij.
Verderop stoppen ze. Ik zie nergens brand en ik loop door, hun kant op. Ik voel me net een journalist die aan nieuwsgaring doet.
Uit de achterste politiewagen stapt een agent. Hij draagt een klein gebreid mutsje, ik kijk nog een keer, maar het is echt zo. Wanneer ik bijna bij de brandweerwagens ben, fluit er iemand hard op zijn vingers. Ik kijk om. Het is de agent met het mutsje. Ik zeg hardop ‘Sorry’ en sla rechts een zijstraat in. Tot zover de nieuwsgaring.

Ik wandel om het huizenblok heen tot ik weer bij de straat met de bomen uitkom.
De wagens rijden weer, nu zonder sirenes en zwaailichten, ze halen me in, stapvoets, zoekend haast, alsof ze de brand nog steeds niet gevonden hebben. Ik zie voor me hoe de voorste brandweerman op Google Maps naar het adres zoekt en het dan opgeeft. Traag draaien ze de rotonde op, alsof het toch niet meer uitmaakt, de brand is onvindbaar, zo’n vaart zal het allemaal niet lopen, ze halen hun schouders op. Ik vraag me af hoe dat op Zuid gaat.

 

 

Foto: Serife (bekijk vooral ook haar andere geniale foto’s)
Hier was wel echt een brandje.
En naar huizen zoeken doe je zo.

 


Geef een reactie